2014. augusztus 6., szerda

AUSTENLAND | KÖNYV ÉS FILM

"I am single because ,apparently, the only good men are fictional."

Tegye fel a kezét az, aki Jane Austen rajongó! Most az tegye fel, aki szívesebben élne az 1800-as évek eleji Angliában. És most az, aki szerint Mr Darcy überelhetetlen, és ő a valaha megírt legtökéletesebb férfi szereplő.

Nos, az Austenland főszereplője, Jane, mind a három esetben magasra emelné a kezét. Az Austenland című könyvet Shannon Hale írta, és 2007-ben jelent meg először, majd tavaly filmet forgattak a sztoriból. Ezután pedig idén Magyarországon is megjelent a könyv. A filmről egy korábbi filmajánlós bejegyzésemben már írtam nektek, de nem sokkal utána elolvastam a könyvet is, és úgy érzem, hogy megérdemel egy saját bejegyzést.


A történet lényege annyi, hogy az amerikai Jane Hayes, a már-már fanatikus Austen-rajongó elutazik Angliába, egy olyan nyaralásra, ahol minden teljesen Austen-korabeli, jóképű színészek játsszák el az udvarias és minden szempontból tökéletes férfiakat, és pazar vacsorákkal, lovaglással, vadászattal, olvasással, kártyával múlatják az időt. Persze a prospektus szerint a happy end is beletartozik az igazi "Austen-élménybe" így természetesen a vakáció végére minden vendég megkapja a saját Mr Darcy-ját.


A lényeg ennyi lenne, ez természetesen a filmben és a könyvben is megegyezik, de a részletek sok-sok-sok-sok mindenben eltérnek. Ez engem egyáltalán nem zavart, mert a filmet többször is láttam már mielőtt elolvastam a könyvet, így igazából örültem annak, hogy nem csak a film jeleneteit olvasom újra. Emellett pedig szerintem remekül kiegészíti egymást a film és a könyv: az utóbbiban bővebb magyarázatot kapunk Jane csúfos múltjáról a férfiakat illetően, megtudjuk, hogy (igazából) kinek köszönheti a vakációt, és mivel az ő szemszögéből íródott a sztori, így őt magát is jobban megismerjük. A film viszont szerintem egy fokkal szórakoztatóbb, a képi megjelenés csodálatos (mert imádom a kosztümöket, az épületeket, a szobabelsőket), Jennifer Coolidge szerepeltetése és a kicsit felturbózott Miss Charming zseniális, és a sztori vége is kicsit realisztikusabbra sikerült.

Szóval ajánlom nektek mind a filmet, mind a könyvet, itt a nyár, és keresve sem találhatnátok jobb olvasmányt és/vagy filmet ezekre az esős napokra!

Ti láttátok már a filmet? Esetleg olvastátok a könyvet? Hogy tetszett? Elmennétek egy ilyen nyaralásra?

8 megjegyzés:

 1. annyira szeretem ezt a filmet, olyan könnyed és vidám, pont megfelelő egy ilyen nyári délutánra. a könyvet viszont még nem olvastam, de most kedvet kaptam hozzá (:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. érdemes elolvasni, egyáltalán nem hosszú, egy délután alatt elolvasható! :)

   Törlés
 2. Már régóta szeretném megnézni ezt a filmet!
  A Lost in Austen minisorozatot láttad már? Szerintem kicsit hasonló, Büszkeség és Balítélet modern feldolgozás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nem láttam még, de már sokszor találkoztam vele itt-ott, szóval tervben van! :)

   Törlés
 3. A múltkori ajánlásod következtében megnéztem, és imádni-való! :) Pont ilyen jellegű szórakozásra volt szükségem, szóval nagyon köszönöm! (mellesleg az elmúlt hetekben többször visszatértem ahhoz a filmajánló listához, és lassan a végére érek :) ) Valahogy elkerült engem ez a film, de neked köszönhetően megtaláltuk egymást :) Azt hiszem most majd jöhet a könyv ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, ennek nagyon örülök! Ha eljutsz odáig, akkor jó szórakozást a könyvhöz! :) Egyébként nagyon tetszik a blogod, fel is vettem az olvasottak közé. :)

   Törlés
 4. Egyszerűen imádtam! Köszönöm, már a korábbi ajánlóban is olvastam róla a blogodon, de most rávettem magam, hogy megnézzem. Néha hangosan felnevettem, olyannyira hogy anyukám meg is kérdezte, van-e valami baj. JJ Feild annyira hasonlít Tom Hiddlestonra, akit amúgy is IMÁDOK!

  VálaszTörlés
 5. Én még nem láttam a filmet, de nagyon felkeltette az érdeklődésem.:) Azt hiszem, ha befejeztem ezt a pár sort, utána is nézek részletesebben, úgy is annyira meleg van nem igen lehet mást csinálni. Köszi a tippet.:D Amúgy, te dolgoztál ugye Sziget fesztiválon? Jövőre én is szeretnék menni, kíváncsi vagyok, hogy milyen alapon veszik fel az embereket, mikor és mennyivel előtte kell jelentkezni.(?) Vagy te ismeretséggel kerültél be? Nagyon-nagyon megköszönném, ha leírnád pár sorban, hogy te hogyan kerültél be, meg igazából bármi érdekel ezzel kapcsolatban. Előre is köszönöm. <3

  VálaszTörlés