2014. március 18., kedd

VERONICA ROTH - A BEAVATOTT

Már egészen hosszú ideje kívánságlistás volt nálam A beavatott. Emlékszem, hogy decemberben is nagyon gondolkodtam rajta, végül pedig januárban, amikor volt egy ingyenes házházszállításos kuponom a Librinél csak megrendeltem. És a napokban végre a kezembe vettem, amolyan "minden mindegy" alapon, mert már elegem volt, hogy folyton csak halogatom az olvasást. Végül két nap alatt kiolvastam, viszonylag nagy elvárásaim voltak és egyáltalán nem csalódtam!

Apróbb spoilerek előfordulhatnak, de a könyv végéről és a bevezetés utáni konkrét eseményekről nincsen szó.

A történet elbeszélője és egyben főszereplője Beatrice Prior, aki a nem olyan távoli jövőben él, egy olyan társadalomban, ami öt részre oszlik: az Önfeláldozók, a Bátrak, a Műveltek, az Őszinték és a Barátságosak csoportjára. Aki betölti a 16. életévet választani kényszerül: vagy marad abban a csoportban ahová született, vagy új csoportot választ magának, ami viszont azzal jár, hogy teljesen elszakad családjától. Beatrice az Önfeláldozók között nőtt fel, majd egy kisebb bonyodalom után (kiderül róla, hogy Elfajzott, nem lehet egyértelműen kimutatni, hogy melyik csoportba való) a Bátrak közé áll. Ide azonban nem olyan könnyű bekerülni, és elkezdődik Tris új élete...

Nem tudom, hogy miért lett az utóbbi években ennyire felkapott ez a YA-disztópia vonal, de én rajongóvá váltam! Talán azért, mert a megszokott girl-meets-boy tiniregényekből már kinőttem, de ugyanezek a történetek egy számunkra ismeretlen, nem éppen megfelelően működő világban már másképpen hatnak rám. Ha jól emlékszem, akkor a Hunger Games óta ez az első hasonló regény amit olvastam, és nagyon imádtam. Ahogy az írónő bemutatja szépen lassan az először már-már szinte tökéletesnek ható társadalmat, ahol mindenki a saját csoportjában tevékenykedik, végzi a dolgát, elvan mint hal a vízben, stb stb, majd szépen lassan újabb és újabb titkokat tudunk meg, igazságokat látunk, és elgondolkodunk: akkor most hogy is van ez? Az is tetszett, hogy nem a szerelmi szál volt a középpontban, inkább az, ahogyan Tris szépen lassan kibontja a szárnyait, és teljesen önmagává válik, és a szerelembe esés inkább ennek egy része volt. Ha belegondolunk, akkor talán az Önfeláldozók és a Bátrak között lehet a legnagyobb szakadék, és a könyvben is láthatjuk, hogy nem éppen zökkenőmentes ez az önfelfedezés.

Kíváncsi vagyok a folytatásra, sajnos tegnap nem sikerült beszereznem A lázadót, mert a Westendben lévő Libriben nem volt belőle (shame on you, Westend Libri!) máshová pedig nem tudtam benézni. Sebaj, a héten mindenképpen megszerzem, a harmadik részt pedig... hát már előrendeltem, várható megjelenés: április 30!

A könyvből készült film pedig egészen pontosan két nap múlva kerül a mozikba, nagyon izgatott vagyok! Leginkább azért, mert a könyv miatt korábban egyáltalán nem néztem meg a trailereket, egyrészt, hogy ne spoilerezzenek semmit, hogy minden meglepetésként érjen, és persze azért, hogy ne legyen egy előre elképzelt világ a fejemben. (Bár ahogy látom szinkronosan lesz a moziban, sajnos úgy képtelen lennék megnézni, remélem el lehet majd kapni valahol feliratosan is.)

Tehát A beavatott összességében nálam 5-ből 5 csillagot érdemel, nagyon tetszett, ahogy szépen lassan összeállt a kép, kíváncsian várom a folytatást!

Ti olvastátok már? Hogy tetszett?

2 megjegyzés:

  1. Ez a felosztott világ ötlet tetszik, egyre több kedvem van hozzákezdeni. :3 És most nem fogom elkövetni azt a hibát, mint a Csontvárosnál, hogy a filmet előbb nézem meg... xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hétfőn viszem is a könyvet! :) Jajj, a Csontváros... :D

      Törlés