2014. január 7., kedd

TIME TRAVELING - AMERICA IN THE 80'S


Egy ideje elég nagyon rajongója vagyok a nyolcvanas évek Amerikájának. Gondolom nyilvánvaló, hogy mivel '92-ben születtem Budapesten, nincs sok közöm sem a nyolcvanas évekhez, sem az Egyesült Államokhoz, ezért ezt a korszakot, és annak hangulatát csupán a filmekből, sorozatokból, meg persze a szüleim elbeszéléseiből ismerhettem meg. Ennek ellenére egy lehetséges időutazás egyik úti célja biztosan valamelyik amerikai nagyváros lenne, 1980-ban.

Most szeretném nektek összegyűjteni a kedvenc filmjeimet amik akkoriban készültek, vagy akkortájt játszódnak.

Dirty Dancing (1987)
"Nobody puts Baby in the corner!" Klasszikus. Emlékszem amikor először láttam, lehettem vagy 11-12 éves, és talán a TV2-n adták. Azóta is imádom, szerintem a második része is nagyon jóra sikerült, romantikus lelkű lányoknak kötelező!


The Breakfast Club (1985) - Sixteen Candles (1984) - Pretty in Pink (1986)
A John Hughes-féle szuperhármas, nekem mind a három film nagyon tetszett, bár a The Breakfast Club, azaz a Nulladik óra kicsit komolyabb hangvételű mint a másik kettő, a Sixteen Candles (Tizenhat szál gyertya) vagy a Pretty in Pink, vagyis az Álmodj rózsaszínt. Előbbiben az tetszett, hogy mennyire szerencsétlen a főszerplő leányzó, hiszen eleve azzal kezdődik a film, hogy mindenki elfeledkezik a családban a super sweet tizenhatodik szülinapjáról. Utóbbiban pedig Duckie, vagyis Kacsa, a fiatal Jon Cryer alakításában nálam mindent vitt.

Holt költők társasága (1989)
Néhány hónapja néztem meg ezt a filmet, nem is tudom már, hogy honnan jött... de nagyon tetszett, és leginkább azért, mert a filmben idézett verseket már vettük az egyetemen a "19th Century American Literature" kurzuson, és éppenséggel teljesen értettem, hogy miről van benne szó. Szerintem egy nagyon szép, megható film, ami egy szigorú amerikai bentlakásos fiúiskola néhány diákjának történetét meséli el, akik életét felkavarja és megváltoztatja az új irodalomtanár, Mr Keating érkezése...


Fantasztikus labirintus (1986)
Gyerekkorom egyik kedvenc meséje, nem csoda, hogy akkoriban szerelmes voltam David Bowie-ba. Mai szemmel nézve elég fura egy film, de még mindig imádom.
A történet arról szól, hogy Sara (Jennifer Connelly) azt kívánja egy nap, hogy bárcsak elvinnék a manók a kisöccsét... ami meg is történik, és a manók királya, Jareth (David Bowie) csak úgy hajlandó visszaadni a kisbabát ha előbb Sarah átjut a labirintuson.Adventureland (2009)
Ezt a filmet még az egyik legjobb barátnőmmel néztük meg a moziban, és imádtam! 1987 nyarán játszódik, és Jesse Eisenberg, valamint Kristen Stewart játsszák benne a főszerepet (ja, és nem mellesleg Ryan Reynolds is fel-fel tűnik.) Igazából nekem már ennyi is bőven elég volt ahhoz, hogy meg akarjam nézni, ha ti nem ismernétek, akkor itt megnézhetitek a trailert.


+1 The Carrie Diaries
Hm, a Carrie Diaries-hez elég furcsa kapcsolat fűz. Nagyjából két éve megvettem a könyvet, de azóta sem olvastam még ki, közben pedig elindult a sorozat. Először egyáltalán nem voltam kibékülve a főszereplő Anna Sophia Robb-bal, és teljesen szkeptikusan álltam a dologhoz, de végül csak elkezdtem nézni és megtetszett. Azóta is hétről-hétre nézem, és elmerengek, hogy milyen is lehetett a nyolcvanas évek Amerikájában élni.


Nektek melyik a kedvenc 80's filmetek?

6 megjegyzés:

 1. Egyértelműen a Carrie naplója. imádoom.:DD

  VálaszTörlés
 2. ááá, a Dirty Dancing nagy kedvenc, anya is imádja, ezért évente kb 4-5 alkalommal megnézzük, láttam vagy 100x már. :D a Carrie Naplóját meg imádom! éltem volna akkoriban Amerikában ^^ a többi film/mese is felkeltette az érdeklődésem, köszi ^^

  VálaszTörlés
 3. Nos, meg kell mondjam én is szerelmes vagyok a '80-as évek amerikájába. Nagyon imádtam a bejegyzést, biztos megnézem majd a filmeket, a carrie meg örök. ♥

  VálaszTörlés
 4. örülök, hogy tetszik a poszt, és hogy tudtam ajánlani egy-két filmet! :) majd írjatok, ha megnéztétek valamelyiket! :)

  VálaszTörlés
 5. Mosolyogtam a bejegyzésen nagyon, a Breakfast Club a kedvencem. :) Kicsit bánom azért, hogy nem esett szó a Beat generációról (Allen Ginsberg, Jack Kerouac - ha filmek akkor a Howl és az On the Road), vagy a Freaks and Geeksről! (Igen, 1999-2000 között ment, de a '80-as évekről szól és kihagyhatatlan!)
  Puszii

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Beat generációról? Dehát az On the Road is és a Howl is az 50-es években jelentek meg, a filmek pedig nem is olyan régen.
   Egyébként meg csak olyanokról írtam, amiket láttam és szeretek, természetesen még millió más filmet hozzá lehetne adni a listámhoz. :)

   Törlés