2013. december 28., szombat

ELOLVASTAM: A BUROK

Még a nyáron írtam nektek A burok című filmről, ami nagyon tetszett nekem. Meg is fogadtam, hogy ha lehetőségem lesz rá mindenképpen elolvasom majd a könyvet, és a napokban ezt meg is tettem. Egy pár hónapot szerettem volna várni a könyv elolvasásával a film után, leginkább azért, hogy elfelejtsem a kisebb részleteket, és minél izgalmasabb legyen majd a könyv. Majd októberben a Libriben felfigyeltem az Agave kiadó akciójára, amibe A burok is beletartozott, és majdnem egy ezressel olcsóbban hozzájutottam, szóval nem is haboztam.Ugyan az utóbbi hónapokban az egyetemi kötelezők mellett nem igazán volt időm sajnos kedvtelésből olvasni, de szinte amint a karácsonyi szünetre hazaértem Debrecenből bele is kezdtem, és két nap alatt el is olvastam a több, mint 500 oldalas könyvet. És hú! Azt kell mondanom, hogy imádtam! Az legelején kicsit bizonytalan voltam, de amint az események elkezdtek eltérni a filmtől rögtön visszatért az érdeklődésem, és le sem tudtam tenni.

(Innen kisebb spoilerek következnek)

Nagyon tetszett az, hogy mennyivel részletesebb volt a filmhez képest, mindenben. Melanie és Vanda, valamint Vanda-Jeb-Ian-Jamie és Jared kapcsolata is sokkal mélyebbnek, őszintébbnek mutatkozik a könyvben, Vanda beilleszkedése is egy hosszasabb folyamat, ami sokkal természetesebbnek hatott így. Főleg úgy, hogy eleinte a legtöbben semmilyen együttérzést nem mutatnak iránta, és nem sajnálják tőle akár a pofonokat sem. A búvóhelyen élő közösséget is az életvitelüket is jobban megismerjük, és még sorolhatnám...

(Spoilerek vége)

Nem egy akciódús könyv, egyértelműen az érzelmekre van kiélezve, és ezt nagyon szerettem benne. A szerelmi történet ("love box," ahogy a film két férfi főszereplője nevezi) teljesen újszerű -nekem legalábbis, mert még nem olvastam/láttam hasonlót- és imádom, és kész.

Egyébként rögtön, miután befejeztem a könyvet a filmet is megnéztem, ami egyébként két napnyi olvasás után mindössze egy 10 perces, HD sparknotes-os plot summary videónak tűnt, haha.

Mindenképpen ajánlom azoknak, akik már látták a filmet és tetszett nekik, mert a könyv tényleg ezerszer jobb élményt nyújt a filmnél. És azoknak is ajánlom, akik már egy ideje szemeznek a könyvvel, de nem szánták el magukat az olvasásra, mert szerintem teljesen megéri!

2 megjegyzés: